Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2011

Boom - 2011

Waar visie ontbreekt, komt het volk om, zo luidt de titel van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2011, een uitgave van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Visie, leiderschap, een gebrek daaraan – het komt allemaal aan de orde in het Jaarboek.

Veel bijdragen aan het Jaarboek, onder andere ook de inleiding van Henri Beunders, beschrijven hoe ‘vanaf Paars’ de politieke partijen dichter naar elkaar toe zijn gekropen, het neoliberalisme hebben omarmd en over het hoofd hebben gezien dat een groot deel van de bevolking zich niet meer vertegenwoordigd voelt door ‘de politiek’.

Beunders heeft het over ‘de terugkeer van de klassenstrijd’, waarbij 30 procent van de Nederlanders, de hoger opgeleiden, heerst over 70 procent lager en middelbaar opgeleide Nederlanders. De ideeën van de heersende klasse over onderwerpen als Europa, immigratie, veiligheid, cultuur en identiteit zijn echter niet die van de klasse(n) over wie geregeerd wordt; geen wonder dat die zich daardoor niet vertegenwoordigd voelt. Beunders stelt dan ook voor om naast of in plaats van een quotum voor ‘vrouwen aan de top’ een quotum voor lager opgeleiden in politieke of bestuursfuncties in te stellen.

 

Lees meer