In de multivitamine-maatschappij

De Wereld van Sofie - 2 oktober 2023

Almaar meer mensen slikken vitaminen- of mineralenpillen om gezond te zijn of te worden. Of om te dénken dat ze het worden? Waarom?
Een gesprek met de onvolprezen Vlaamse radiomaakstster Sofie Lemaire – ‘De wereld van Sofie’ – over het verschil tussen de ‘weg van deze wereld’-sfeer van een halve eeuw geleden – Wein, Weib und Gesang, en veel sigaretten – en de vergoddelijkte mens van nu die heimelijk in de badkamer een handvol pillen, poeders, drankjes en tabletten naar binnen gooit.
Mijn conclusie:
Zeker als het gaat om onze gezondheid zijn wij, moderne mensen van nu, nog bijna net zo bijgelovig als de middeleeuwer. De ‘handelaren van de twijfel’ – Big Farma – maken hier gretig gebruik van: als je dit supergoedje niét slikt doe je jezelf te kort! De geslaagde medemens ging Henk & Ingrid hierin voor, met alle alternatieve geneeswijzen, kurkuma en himalayazout en wat niet al.
De gestaag dalende curve van het gebruik van alcohol en tabak sinds, zeg, 1980, gaat bijna evenredig gepaard met een stijgende curve in obesitas, anorexia en depressiviteit, met de bijbehorende veel zwaardere medicamenten. Er moet blijkbaar wat in, in ons mens, halffabrikaat van nature, maar vol van verlangen.
De waan heeft een onoverwinnelijke waarheid. Voor zolang als het duurt.

Link naar bron